Szparagi w szynce z dipem z parmezanu
wstecz
Składniki
• zielone szparagi
• kilka plastrów szynki
• parmezan
• suszone pomidory, marynowane
• świeża bazylia
• jogurt
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi gotujemy ok. 3-4 minuty, aż będą półtwarde. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Każdą gałązkę zawijamy w plaster szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na tacce grillowej,
smarujemy delikatnie oliwą i zapiekamy / w piekarniku lub na grillu /.
Dip: pomidory kroimy w drobną kostkę, parmezan ścieramy na tarce, bazylię siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane szparagi najlepiej smakują na ciepło z dipem.
SMACZNEGO!
wstecz