strona główna - Szparagi w szynce z dipem z parmezanu

Szparagi w szynce z dipem z parmezanu

wstecz

 

Składniki

• zielone szparagi
• kilka plastrów szynki
• parmezan
• suszone pomidory, marynowane
• świeża bazylia
• jogurt
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz

 

Przygotowanie
Szparagi gotujemy ok. 3-4 minuty, aż będą półtwarde. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Każdą gałązkę zawijamy w plaster szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na tacce grillowej,

smarujemy delikatnie oliwą i zapiekamy / w piekarniku lub na grillu /.
Dip: pomidory kroimy w drobną kostkę, parmezan ścieramy na tarce, bazylię siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane szparagi najlepiej smakują na ciepło z dipem.

                                                                                                                                      SMACZNEGO!                                                                           

                                                                                    

wstecz